Marea Britanie respinge propunerea Bruxelles-ului de a evita „Brexit dur”, dar cere „un nou aranjament”

Marea Britanie respinge propunerea Bruxelles-ului de a evita  „Brexit dur, dar cere „un nou aranjament
Publicat: 14/10/2016, 16:22

„Premierul Theresa May a fost foarte clară că poporul britanic a decis și vom acționa în sensul deciziei, prin ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căutând majoritatea oportunităților viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

„Vrem să încurajăm spiritul unei abordări constructive cu partenerii europeni. Prin decizia de ieșire din UE există oportunități atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană, astfel că trebuie să cooperăm, să colaborăm pentru un nou aranjament, pentru o nouă relație care să servească interesele tuturor”, a subliniat oficialul britanic.

Marea Britanie încă are posibilitatea de a nu părăsi Uniunea Europeană, afirmă Donald Tusk, președintele Consiliului European, subliniind că Londra va descoperi că aceasta va fi singura opțiune alternativă la un „Brexit dur”, întrucât orice despărțire de Blocul comunitar va avea efecte negative. Donald Tusk, care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles și Londra, a admis că o rămânere a Marii Britanii în UE pare improbabilă în acest moment, dar a avertizat Londra că nu prea sunt șanse să obțină un „Brexit delicat” – adică să mențină beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană prin contribuții minime. „Nu are sens să facem speculații despre un așa-numit «Brexit delicat»”, a declarat Donald Tusk într-un discurs rostit la Centrul pentru Politici Europene, cu sediul la Bruxelles.

„Acestea sunt pur și simplu speculații teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală la un «Brexit dur» este «niciun Brexit». Chiar dacă în acest moment nimeni nu crede în această posibilitate”, a subliniat Tusk.

Liderii europeni au atras atenția Marii Britanii că libertatea de circulație a cetățenilor UE și contribuțiile la bugetul comunitar reprezintă elemente esențiale pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piața unică. Însă Guvernul conservator condus de Theresa May a semnalat că nu vrea să contribuie la bugetul UE după Brexit și că va opri circulația cetățenilor europeni.

Piețele financiare au reacționat deja la semnalele că Marea Britanie s-ar îndrepta spre un Brexit dur, adică spre un acces limitat la piața comunitară. În acest context, valoarea lirei sterline a ajuns vineri la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani. Investițiile vor avea de suferit dacă Marea Britanie nu va obține acces preferențial la piața unică a Uniunii Europene, a avertizat săptămâna trecută Confederația Industriei Britanice, cerând Guvernului Theresa May să excludă urgent posibilitatea unui Brexit dur.

Ieșirea definitivă a Marii Britanii de pe piața Uniunii Europene după desprinderea țării de Blocul comunitar riscă să genereze pierderi de 66 de miliarde de lire pe an pentru economia britanică, iar PIB-ul ar putea scădea cu aproape 10%, arată documente ale Trezoreriei citate de presa de la Londra. Conform documentelor, citate de publicațiile The Times și The Independent, Marea Britanie riscă să aibă pierderi de 66 de miliarde de lire (73 de miliarde de euro) anual în cazul unui „Brexit dur”, o separare totală de structurile pieței unice europene. În plus, potrivit cifrelor guvernamentale, valoarea PIB-ului britanic ar putea scădea cu 9,5%. Cifrele, conținute în documente guvernamentale, se bazează pe un studiu controversat publicat în luna aprilie, înaintea referendumului pe tema Brexit, de fostul ministru britanic al Finanțelor George Osborne. Departamentul britanic al Trezoreriei a anunțat că menține aceste cifre, potrivit cotidianului The Independent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?